Zapraszam do praktycznej lekcji dotyczącej stężeń procentowych roztworu – w kontekście kiszenia ogórków.
Przygotowałam trzy wersje kart pracy, każda zawiera nieco inne zadanie obliczeniowe. Na kartach znajdują się informacje o tym, co należy przygotować, jak przeprowadzić doświadczenie, krótki wstęp dotyczący reakcji zachodzących podczas kiszenia ogórków oraz zadanie obliczeniowe ze stężeń procentowych.
Doświadczenie proponuję wykonać w sezonie na ogórki, czyli w czerwcu lub we wrześniu, wtedy ogórki są łatwo dostępne, jędrne i świeże. Powstałe ogórki można spożyć po upływie co najmniej dwóch tygodni. Zachęcam do aktywnej i praktycznej lekcji chemii.
Ostatnio przeglądane materiały
| GALERIA |
![]() ![]() |
| Kategorie ogólne | Szkoła podstawowa (klasy 4-8) |
| Klasa/wiek | Klasa 7, Klasa 8 |
| Przedmiot | Chemia |
| Dokumenty | |
| Pliki graficzne | |
| Pliki wideo | |
| Pliki audio | |
| Download Tag | doświadczenie, eksperyment, karta pracy, reakcje chemiczne, roztwory, roztwory wodne, sole |
| Instrukcja | |
| Liczba stron wraz z stroną tytułową | 3 |
| Czy materiał zawiera odpowiedzi? | Nie |
| Przeznaczenie materiału | dla nauczyciela |
| Dodatkowe notatki dla rodzica | |
| Średni czas aktywności | do 45 min |
| Informacje dodatkowe dotyczące czasu aktywności |


Arkusz egzaminacyjny „Hobbit, czyli tam i z powrotem”
Webinar o tym jak skutecznie uczyć matematyki w szkole podstawowej
Psycholog w oświacie, czyli kto? Webinar o tym jak planować pracę, budować relacje i dbać o siebie w szkolnej rzeczywistości 


Napisz recenzję
Zostaw swoją odpowiedź Anuluj odpowiedź