Stężenia procentowe roztworów- kiszenie ogórków

Materiał cyfrowy

Zapraszam do praktycznej lekcji dotyczącej stężeń procentowych roztworu – w kontekście kiszenia ogórków.
Przygotowałam trzy wersje kart pracy, każda zawiera nieco inne zadanie obliczeniowe. Na kartach znajdują się informacje o tym, co należy przygotować, jak przeprowadzić doświadczenie, krótki wstęp dotyczący reakcji zachodzących podczas kiszenia ogórków oraz zadanie obliczeniowe ze stężeń procentowych.

Doświadczenie proponuję wykonać w sezonie na ogórki, czyli w czerwcu lub we wrześniu, wtedy ogórki są łatwo dostępne, jędrne i świeże. Powstałe ogórki można spożyć po upływie co najmniej dwóch tygodni. Zachęcam do aktywnej i praktycznej lekcji chemii. 

Kategorie ogólne Szkoła podstawowa (klasy 4-8)
Klasa/wiek Klasa 7, Klasa 8
Przedmiot Chemia
Dokumenty .pdf
Pliki graficzne
Pliki wideo
Pliki audio
Download Tag , , , , , ,
Instrukcja
Liczba stron wraz z stroną tytułową 3
Czy materiał zawiera odpowiedzi? Nie
Przeznaczenie materiału dla nauczyciela
Dodatkowe notatki dla rodzica
Średni czas aktywności do 45 min
Informacje dodatkowe dotyczące czasu aktywności

sowie.pomoce

Jestem nauczycielem, który stawia na naukę przez doświadczenia i metody aktywizujące uczniów. Pracuje od kilku lat w dwóch szkołach podstawowych jako nauczyciel chemii i fizyki.  Skończyłam dzienne studnia na Politechnice Wrocławskiej na kierunku chemia oraz studia podyplomowe z nauczania fizyki. Stworzyłam materiały, które znacznie ułatwiają mi pracę z uczniami a pozytywny odbiór i zaangażowanie uczniów skłoniło mnie do "puszczenia ich w świat".

Napisz recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *